remix
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.


final_fantasy_remix@yahoo.com
 
AcasaUltimele imaginiCăutareÎnregistrareConectare

 

 Justitie : Infractorii cibernetici se inmultesc pe zi ce trece

In jos 
AutorMesaj
Alin
Super Administrator
Super Administrator
Alin


Mesaje : 184
Puncte : 823
Reputatie : 277
Data de inscriere : 16/02/2010
Varsta : 29
Localizare : Lion's City

Justitie : Infractorii cibernetici se inmultesc pe zi ce trece Empty
MesajSubiect: Justitie : Infractorii cibernetici se inmultesc pe zi ce trece   Justitie : Infractorii cibernetici se inmultesc pe zi ce trece EmptyVin Feb 26, 2010 6:20 pm

Numarul de cazuri de criminalitate informatica din România se mentine pe un trend ascendent în fiecare an, multe grupari infractionale reorientându-se spre astfel de activitati pentru câstigurile mari pe care le obtin si pentru riscurile relativ mici de a fi depistate.

Intr-un comunicat, Inspectoratul General al Politiei Romane precizeaza ca au întocmit, în primele noua luni ale acestui an, 78 de dosare penale de criminalitate informatica si au trimis în judecata 390 de persoane (241 în stare de arest) pentru 639 de infractiuni. “În fiecare an se constata o crestere a numarului de cazuri de criminalitate informatica înregistrate, atacurile phishing înscriindu-se de asemenea în acest trend ascendent”, precizeaza sursa citata. Printre cauzele cresterii numarului de infractiuni informatice politistii mentioneaza cresterea numarului de utilizatori ai internetului si sistemelor informatice. Aceasta situatie a dus la cresterea numarului de victime ale unor astfel de infractiuni, dar si la cresterea celor care s-au implicat în savârsirea acestor fapte. Totodata, Politia Româna mentioneaza ca cei care comit astfel de fapte se organizeaza în grupuri infractionale, având preocuparea constanta de a-si perfectiona metodele de operare. Un factor extrem de important, însa, este reorientarea gruparilor infractionale catre atacurile informatice, “fiind cunoscut faptul ca o parte din retelele criminale organizate, transnationale, care în trecut îsi desfasurau activitatea în alte domenii, se ocupa în prezent de savârsirea de infractiuni cu carti de credit si prin internet”, precizeaza Politia Româna. Astfel, retelele de traficanti auto, traficanti de persoane si chiar traficanti de droguri s-au reorientat spre criminalitatea informatica.

Castiguri mari, rapide

Motivele acestei reorientari sunt câstigurile foarte mari, obtinute într-un timp scurt si cu riscuri relativ mici, precum si caracterul transfrontalier al acestor fapte, ceea ce îngreuneaza instrumentarea cazurilor de catre autoritatile nationale. Potrivit Politiei Române, pentru probarea faptelor este nevoie, de cele mai multe ori, de obtinerea unor informatii de la autoritatile competente din mai multe state, pe calea cererilor de asistenta juridica internationala, procedura ce este costisitoare si lenta.
În plus, membrii gruparilor infractionale au acces la tehnologii de ultima ora, se pot deplasa rapid dintr-un stat în altul si nu exista limitari în activitatea infractionala, spatiul virtual permitând ca distantele fizice sa nu mai aiba nici o importanta, precizeaza IGPR, citat de Medifax.

Atacurile de tip phishing

Politia Româna sfatuieste cetatenii sa nu raspunda la mesaje spam în care li se cer date personale sau financiare, ca masura de protectie împotriva criminalitatii informatice. “Nici o institutie financiar-bancara nu va solicita informatii personale prin e-mail, SMS sau telefon, ci va proceda la invitarea clientului la un sediu al institutiei”, subliniaza politistii. Totodata, oamenii legii amintesc faptul ca datele confidentiale (codul PIN, parole de acces la conturi de e-mail sau la alte conturi online) nu trebuie divulgate în nici o situatie, nici macar reprezentantilor bancii. Politistii mai recomanda oamenilor sa nu acceseze pagini web prin link-uri primite de la adrese de e-mail necunoscute si sa tina cont de recomandarile facute de banci sau de organele de aplicare a legii înainte de a efectua orice tranzactie financiara pe internet. “În cazul atacurilor phishing ce vizeaza institutii financiar-bancare, soldate cu pierderi banesti din partea clientilor, acestia trebuie sa se adreseze atât institutiei financiare, cât si organelor de politie, respectiv structurilor de combatere a criminalitatii informatice”, conchide sursa citata. Potrivit unei analize a Inspectoratului General al Politiei Române, infractorii care provin din judetele vestice si sud-vestice ale României - Satu Mare, Bihor, Timis, Caras-Severin, Hunedoara, Gorj, Dolj, Olt si Teleorman - prefera sa-si desfasoare activitatile infractionale în Franta.
Infractorii din judetele aflate în Moldova (Suceava, Iasi, Bacau) folosesc ca tari de desfasurare a activitatilor Marea Britanie si Germania. Germania apare ca tara preferata si pentru cei din judetul Brasov. Doua dintre tarile unde românii desfasoara activitati infractionale din domeniul criminalitatii informatice sunt Spania si Italia. Majoritatea celor care comit astfel de fapte provin din judetele Vâlcea, Arges, Constanta si din Bucuresti.
Sus In jos
http://get-ripassa.forum-gratuito.net
 
Justitie : Infractorii cibernetici se inmultesc pe zi ce trece
Sus 
Pagina 1 din 1
 Subiecte similare
-
» Justitie : A băut şi a adormit în casa unui interlop

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
remix :: Ştiri-
Mergi direct la: